Kajakpaddling

Att paddla kajak är en härlig upplevelse. Du ger dig ut och får se naturen från ett helt nytt perspektiv, från vattenytan. Du kan paddla i skärgården, och utforska Sveriges sjöar och forsar.

Perfekta områden för att paddla kajak

Sverige har en lång kust och många tusen sjöar. Vi lever i ett land som har många pärlor för den som vill ut och paddla kajak. Höga Kusten i Härnösand utsågs till världsarv av UNESCO år 2000. Dess kustremsa är högst i världen, och dess skärgård är fylld med öar. Här är det populärt att paddla kajak, och många tar också en vandringstur. Skärgårdsleden i Östergötland erbjuder också goda möjligheter till paddling.

Kajaker redo för äventyr

Det är viktigt att köpa en kajak som tål lite tuffare tag så att din kajaktur inte blir avbruten i förtid. Det finns många varianter på kajaker, uppblåsbara och hopvikbara, kajaker för en person eller för hela familjer. Tänk också på hur mycket packning som ska med i kajaken, och på hur länge du ska vara ute och paddla. Det kan verka lockande att välja en budgetvariant, men för att få en riktigt fin upplevelse är det bättre att välja en dyrare kajak med kvalitet. För att finansiera ditt inköp kan vi på sambla.se hjälpa dig.

Dagens Nyheters kajakskola kan du få mer tips om att välja rätt kajak.

Solar kayak är en uppblåsbar kajak som passar bäst på lite lugnare vatten. Du kan använda den till hela familjen eller anpassa den så att den blir en enmanskajak. Den kommer med två säten som går att blåsa upp, men du kan lägga till ytterligare en sittplats. Fördelen med att ha en uppblåsbar kajak är att den går att ta med överallt. Du kan enkelt stuva in den i bilen, och när du har kommit fram till vattnet kan du pumpa upp den på mellan fem till tio minuter. Denna kajak kostar cirka 7 000 kronor i handeln.

Triton Advanced är en kajak avsedd för två personer, men den går också att paddla ensam. Kajaken har en mycket stabil konstruktion och är enligt tillverkaren omöjlig att sänka. Den tar cirka 25 minuter att montera ihop och håller bra för paddling även när du befinner dig i kalla miljöer. Du kan flytta sitsarna och två fotstöd kommer med på köpet. Du får även en packväska och ett reparationskit, om kajaken skulle bli skadad när du är ute på tur. Kajaken väger 24 kg och är byggd i flexibelt PVC-material. Den kostar 11 000 kronor.

Nortik fold är en “origamikajak” – den består av en platta som du själv vecklar ut och bygger en kajak av. Det tar endast fem minuter att bygga ihop den, vilket betyder att du snabbt kan ta den ut på vattnet och börja paddla. Detta är en enmanskajak med uppblåsbart säte. När den är hopbyggd håller den bra för paddling och tar dig fram på vattnet i rask takt. När den är hopvikt tar den liten plats, så du kan ta med dig den överallt och till och med bära med den på vandring. Nortik fold kostar runt 16 000 kronor.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

en_USEnglish
en_USEnglish