Vanliga skador inom fotboll

Fotboll brukar räknas som världens populäraste sport. En av anledningarna kan vara att det är en relativt billig sport att utöva. Det enda som egentligen krävs för att spela är en fotboll och två mål. En annan förklaring är att reglerna i fotboll är så enkla att sporten engagerar en stor publik. Skickliga fotbollsspelare får dessutom stjärnstatus och fans över hela världen, vilket lockar många att börja med sporten. Fotboll är en sport som utövas av många barn, ungdomar och vuxna i Sverige. Liksom vid all fysisk utövning finns det skaderisker inom fotboll, och tyvärr är det många som skadar sig i samband med matcher och träningspass. Av de cirka 100 000 personer som söker akut sjukvård för idrottsskador varje år har 30 procent spelat fotboll.

Ben och fötter är väldigt utsatta och är de kroppsdelar som främst riskerar att få stryk bland fotbollsspelare. Knäskador, stukningar och sträckningar är vanliga problem inom sporten. Även skallskador förekommer inom fotboll, ofta med hjärnskakning som följd. Här nedan går vi igenom några av de vanligaste skadorna mer ingående.

Hamstrings

Skador på hamstrings, muskelgruppen på baksidan av låret, är mycket vanliga bland fotbollsspelare. Ibland ser vi spelare som tar sig för låret och faller ihop mitt i en sprint. Det ser smärtsamt ut och spelaren måste ofta bäras av planen på bår. Med rätt rehabilitering läker denna typ av skada ganska snabbt och efter några veckor kan personen vara igång och spela fotboll igen. En annan skada som kan uppstå på hamstrings är när muskelgruppen förlängs och sträcks ut, till exempel i samband med en glidtackling. Då uppstår en stretchskada, som tar längre tid att läka. Det kan bero på att smärtan inte är lika ihållande, och att man därför väljer att använda muskelgruppen innan den är redo. Många spelare börjar alltså att träna för tidigt.

Hälsporre

En skada som kan drabba alla idrottare som springer mycket är hälsporre. Hälsporre innebär smärta under foten eller insidan av hälen som härrör från en överbelastad sena. Att spela fotboll innebär stor press på fötterna eftersom sporten innehåller snabba vändningar, upphopp och hastiga rörelser. En specialist på idrottsskador, till exempel https://idrottsskadespecialisterna.se/behandling/halsporre-plantar-fasciit/ kan hjälpa till vid problem med hälsporre. Det finns även speciella inlägg till fotbollsskor som kan lindra vid hälsmärta.

Fotledsskador

Fotbollsspelare råkar ofta ut för skador i fotleden. En vanlig skada är den som uppstår när man trampar snett, alltså när foten vrids inåt så att ledbanden sträcks ut. Följden blir då en svullen fotled som måste vila tills svullnaden har lagt sig. Sedan är det viktigt att träna rätt för att stabilisera fotleden. Ett skadat ledband kan nämligen ta uppemot ett halvår att läka.

Avslitna korsband

Ett avslitet korsband är fotbollsspelarnas värsta fasa. Oftast är det just det främre korsbandet som går av. Fotbollsspelare är särskilt utsatta eftersom de ofta tacklas i kampen om bollen. I den situationen kan det hända att det smäller till, knät viker sig och korsbandet slits av. Efter några veckor, när svullnaden har lagt sig, gör det oftast inte ont längre. Men knät har blivit instabilt och viker sig lätt. För de allra flesta väntar månader, eller i värsta fall år, av rehabilitering innan de kan återvända till fotbollsplanen. Hälften av alla som sliter av korsbandet måste opereras.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

en_USEnglish
en_USEnglish